• info@zoldeketbeszelek,hu
Szösszenetek
Hogyan (ne) vásárolj gyümölcsfa csemetét 2.

Hogyan (ne) vásárolj gyümölcsfa csemetét 2.

Lassan itt a szabadgyökerű csemeték szezonja és végre nem csak álmodozhatunk az új gyümölcsfáról, hanem elzarándokolva egy faiskolába – vagy rákattintva egy webshopban a kosárra – megvehetjük az áhított fajtát kertünkbe.

Mit tegyünk, illetve mit ne, hogy sikeres legyen a választás? Minisorozatomban a leggyakoribb buktatókat veszem sorba.

Ne elégedj meg a forgalmazó fajtaleírásával!

A faiskolák, viszonteladók honlapján a forgalmazott gyümölcsfajtákról több-kevesebb információval bíró leírásokat olvashatunk. Vannak alaposabbak (főleg a már egy-két évtizede biztosan termesztett fajták esetében) és kevésbé informatívak is (kevésbé ismert, felkapott külföldi fajták, ritkább régi-és tájfajták).

Abban szinte biztosak lehetünk, hogy egy leírás sem terjed ki mindenre. Vegyünk egy példát, a Suncrest őszibarackot. Az első öt forgalmazóból csupán egy írja le, hogy baktériumos betegségekre és leukosztómás ágelhalásra érzékeny, egy forgalmazó leírja, hogy tafrinától jól védhető, más szerint pedig lisztharmatra kevésbé érzékeny.

Mit mond a szakirodalom? Baktériumos rákosodásra, leukosztómás ágelhalásra érzékeny, lisztharmatra kissé érzékeny.

Ha csak a tafrinára vagy a lisztharmatra figyelünk – ezek elég közismert, házikertben is gyakran megfigyelhető növénybetegségek – elsiklunk afelett, hogy van rajtuk kívül még pár veszélyes kórokozó, amellyel szintén számolni kell, már a fajtaválasztásnál is.

Azt jelenti mindez, hogy ne vásároljunk Suncrest őszibarackot, ha egyébként minden más vonatkozásban ezt találjuk a legjobbnak?

Nem kell lemondanunk erről a fajtáról sem, de tisztában kell lennünk már a vásárlás előtt, hogy ez esetben még nagyobb jelentősége van a tél végi lemosó permetezésnek, a metszés időzítésének (derült, fagymentes, száraz idő), a sebkezelésnek és a metsző eszközök fertőtlenítésének.

Ha pedig biokertbe szánjuk a hasonlóan érzékeny fajtákat, akkor nagy kihívás elé állítjuk magunkat.

Használjuk a szakirodalmat, olvassunk szakcikkeket – vagy kérdezzünk meg egy független szakértőt – ne elégedjünk meg a termékcímkékkel!

 

Vélemény, hozzászólás?

error: A tartalom védett.