
Marc Dufumier: A termőföldtől a tányérig
Marc Dufumier az AgroParisTech professzor emeritusza több évtizedes oktatói, kutatói múlttal rendelkező agrárszakember, a fenntarthatóságot és a mezőgazdasági termelés diverzifikációját helyezte középpontba 50 kérdésből és az azokra adott lényegretörő, összefüggésekre is rámutató válaszokból álló könyvében.
A könyv fejezetei rendkívül érdekes és nyugtalanító ablakot nyitnak arra a világra, amelyet a természettől és mezőgazdaságtól elszakadt városi és vidéki emberek legfeljebb érintőlegesen, gyorsan elfelejtett posztok, cikkek alapján ismernek.
Olvasás közben választ kapunk többek között arra, hogyan befolyásolja életünket, egészségünket a nagyüzemi növénytermesztés és állattenyésztés, kik és miért vásárolják fel a fejlődő országok termőföldjeit, hozzájárul-e és ha igen, milyen mértékben a nagyüzemi mezőgazdaság a globális felmelegedéshez és a termesztett növényfajok, tenyésztett állatfajok fajtáinak kihalásához, segíthet-e a fejlődő országoknak, ha odavisszük élelmiszer-feleslegünket, a haladás záloga-e a GMO-növények termesztése és megmenthetik-e a jövő mezőgazdaságát a földrengésbiztos génbankokban tárolt kultúrnövények magvai.
Marc Dufumier: De la terre à l’assiette. Allary Éditions, Paris, 2020
Magyar kiadás: Corvina Kiadó Kft. 2021